(2013·高考北京卷,D)People who multitask all the time may be the worst at doing two things at on

发布时间:2020-08-17 08:41:03

(2013·高考北京卷,D)People who multitask all the time may be the worst at doing two things at once,a new research suggests.The findings,based on performances and self­evaluations by about 275 college students,indicate that many people multitask not out of a desire to increase productivity,but because they are easily distracted (分心) and can’t focus on one activity.And “those people turn out to be the worst at handling different things,”said David Sanbonmatsu,a psychologist at the University of Utah.
Sanbonmatsu and his colleagues gave the students a set of tests and asked them to report how often they multitasked,how good they thought they were at it,and how sensation­seeking (寻求刺激) or impulsive (冲动)they were.They then evaluated the participants’multitasking ability with a tricky mental task that required the students to do simple mathematical calculations while remembering a set of letters.
Not surprisingly,the scientists said,most people thought they were better than average at multitasking,and those who thought they were better at it were more likely to report using a cellphone while driving or viewing multiple kinds of media at once.But those who frequently deal with many things at the same time were found to perform the worst at the actual multitasking test.They also were more likely to admit to sensation­seeking and impulsive behavior,which connects with how easily people get bored and distracted.
“People multitask not because it’s going to lead to greater productivity,but because they’re distractible,and they get sucked into things that are not as important,”Sanbonmatsu said.
Adam Gazzaley,a researcher at the University of California,San Francisco,who was not a member of the research group,said one limitation of the study was that it couldn’t find out whether people who start out less focused tend toward multitasking or whether people’s recognizing and understanding abilities change as a result of multitasking.
The findings do suggest,however,why the sensation­seekers who multitask the most may enjoy risky distracted driving.“People who are multitasking are generally less sensitive to risky situations.”said Paul Atchley,another researcher not in the group.“This may partly explain why people go in for these situations even though they’re dangerous.”
【小题1】The research led by Sanbonmatsu indicates that people who multitask    .A.seek high productivity constantlyB.prefer handling different things when getting boredC.are more focused when doing many things at a timeD.have the poorest results in doing various things at the same time【小题2】When Sanbonmatsu and his colleagues conducted their research,they    .A.assessed the multitasking ability of the studentsB.evaluated the academic achievements of the studentsC.analyzed the effects of the participants’tricky mental
tasksD.measured the changes of the students’understanding ability【小题3】According to Sanbonmatsu,people multitask because of their    .A.limited power in calculationB.interests in doing things differentlyC.inability to concentrate on one taskD.impulsive desire to try new things【小题4】From the last paragraph,we can learn that multitaskers usually    .A.drive very skillfullyB.go in for difficult tasksC.fail to react quickly to potential dangersD.refuse to explain the reasons for their behaviorD 

网友回答

(答案→)D 
解析: 本文为一篇科普文,介绍了Sanbonmatsu与他的同事们的一项研究结果:同时做很多事情的人往往会有最糟糕的结果,这是因为这些人做事情不专心,他们不能对潜在的危险作出迅速的反应。
【小题1】解析:选D。细节理解题。由文章第一段的“People who multitask all the time may be the worst at doing two things at once...”可知,这样的人在同时做很多事情时往往会有最差的结果,故正确答案为D项。
【小题2】解析:选A。细节理解题。文章第二段提到他们让参与实验的学生做这做那,然后他们“evaluated the participants’ multitasking ability with a tricky mental task...”,由此可知,Sanbonmatsu和他的同事们在实验中评估了学生们的多任务处理能力。
【小题3】解析:选C。细节理解题。由文章第四段Sanbonmatsu所说的话“People multitask not because it’s going to lead to greater productivity,but because they’re distractible,and they get sucked into things that are not as important”可知答案。distractible意为“不专心的,分心的”,因此正确答案为C项。
【小题4】解析:选C。推理判断题。文章最后一段提到的研究结果表明:这些寻求刺激的人(sensation­seekers)往往会“multitask the most”,但是却有“enjoy risky distracted driving”的结果,这是因为这些人往往“less sensitive to risky situations”,即:对潜在的危险不能迅速作出反应,故C项为正确答案。
以上问题属网友观点,不代表本站立场,仅供参考!